Co warto jesc by dobrze grac


Co warto jesc by dobrze grac

Mało kto myśli o mieszanek przyprawowych w kategoriach bycia ważnych aspektów gotowania. Jednak ilu z nas korzysta z gotowych proszków curry i gotowych mieszanek ziół (włoskie przyprawy, na przykład). Mieszanki przyprawowe są po prostu pre-made wersje przypraw, które są powszechnie używane w kuchni danego kraju, a ponad prawie każdego innego elementu kulinarnego reprezentują kraj lub kuchni danego regionu i styl gotowania.http://www.speed.auto.pl

Rzeczywiście, bardzo aromat konkretnej mieszanki przypraw może wywołać kraj i jego kuchni bardziej dobitnie niż cokolwiek innego. Zatem mieszanki liści curry, kurkuma, kminek i nasiona kolendry są nieuchronnie związane z subkontynentu indyjskiego. Mieszanka szafranu, kminku, kolendry i mięty suszonej jest niewątpliwie Afryki Północnej.

Wtedy nie ma klasyczne orientalne mieszanka Sichuan pieprz, anyż, goździki, cynamon i kopru, że idzie do chińskich pięciu przypraw. Istnieją również tradycyjne Afryki Północnej mieszanki pięciu przypraw, czego przykładem Haratat, libijskim mieszanki cynamonu, kminek, nasiona kolendry, chilli i ziele angielskie.

Ziele angielskie jest także kluczowym elementem w klasycznym jamajskim przyprawa do grilu lub głębokim opalanych ryb i mięsa; Jamaican Jerk przyprawy. Przepis ten znajduje się poniżej:

Jamaican Jerk Przyprawy

składniki:

1 łyżka ziemia ziele angielskie

1 łyżka suszonego tymianku

1½ łyżeczki pieprzu Cayenne

1½ łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz

1½ łyżeczki szałwii

3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżka proszku habanero lub Scotch Bonnet chilli

Metoda:

Dokonanie tego jest bardzo prosta. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce, a następnie przechowywać w słoju hermetyczny.

Przyprawa mieszanka może być użyty do mąki sezonie, w którym ryby i mięso wieprzowe można wydobytego przed głębokiego smażenia w oleju. Mieszanka może być również stosowany jako bezpośredni natrzeć na ryby i mięso.

Co warto jesc by dobrze grac

Jeśli chcesz korzystać z tego na grilla następnie połączyć około 2 łyżki mieszanki palant przyprawiania z 1 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki mielonego czosnku, sok z 2 limonek, 2 łyżki sosu sojowego i tyle wody, aby doprowadzić wszystko razem jako gruby pasta. Rub tej pasty nad mięsem masz zamiar gotować, odstawić do marynować przez co najmniej 20 minut, a następnie z grilla (burda) lub grilla.

Oczywiście klasyczny mieszanka przypraw, że każdy wie, jest curry. Te mieszanki przyprawowe (Masalas) podróżował po drugiej rękawicy, a znajdziecie przepisy na curry i curry pasty z Jamajki po Afryce Zachodniej na subkontynencie indyjskim w Indonezji i Chinach. Poniższy przepis jest tradycyjne i typowe indyjskie curry mieszanka przypraw.

Garam Masala

składniki:

1 łyżka nasion kolendry

1 łyżka kminku Nasiona

1 łyżeczka Zielony kardamon nasion

1 łyżeczka goździki

1 łyżeczka czarnego pieprzu

2 laski cynamonu (około 5 cm długości)

2 Bayleaves

1/2 muszkatołowa, świeżo startego

4 Black Kardamony

Metoda:

Toast całych przypraw w suchym nieprzywierającej patelni. Przenieść do szlifierki przyprawy lub młynek do kawy i dodać wszystkie pozostałe składniki. Zemleć na drobny proszek, a następnie przechowywać w szczelnym słoju. Ta mieszanka przypraw należy dodać do gulaszu i curry pod koniec gotowania. Może on być również stosowany jako dodatek lub wcierać do mięs i warzyw.

Aby curry daje ciepło pastą imbir, czosnek, chilli i gorących liści curry i gotować mięso w tym. Następnie dodać mieszankę aromatycznych przypraw podane tutaj pod koniec gotowania.

Dyfed Lloyd Evans działa strona Celtnet Darmowe Przepisy w którym można znaleźć całą gamę klasycznych receptur mieszanek przypraw ze wszystkich zakątków globu. Na stronie można również znaleźć klasyczne potrawy curry z całej kuli ziemskiej.

leczenie kanałowe sopot
– autor artykułu